Julklappens historia

Vissa menar att bakgrunden till att vi ger julklappar till varandra under julen är att de tre vise männen hade med sig gåvor när de sökte sig fram till krubban i Betlehem. Andra säger att det härstammar från sent 1600-talet då det var brukligt att ge skämtpresenter genom att slängda in den i ett hus efter att någon “okänd” hade bankat på dörren. Det är, enligt många experter, härifrån ordet “klapp” har kommit ifrån (när någon “klappade” på dörren). Fäst på julklappen fanns oftast en lapp med en vers som senare skulle utvecklas till dagens julklappsrim.

I Sverige överlämnar vi normalt våra julklappar under julafton, men i många andra länder utdelas klapparna under juldagen. Detta p.g.a. sägnen att julafton besöker alla barnen på natten mellan julafton och juldagen. Den vanligaste tidpunkten för julklappsutdelningen måste nog vara efter Kalle Ankas TV-program och den första silltallriken för kvällen.

Vi har nog alla fått en. Den där julklappen man verkligen avskyr. Att få en julklapp som man absolut inte vill ha är något som alla bävar för. Det är svårt att håla masken inför släkt och vänner och vi har alla klämt fram frasen “Åhh, just vad jag behövde”. Detta är den största anledningen till att vi har lanserat denna sajt – att ge alla er flickvänner bra och genomtänkta julklappstips att ge till era pojkvänner.

För många är själva inslagningen av julklapparna av stor vikt. Vissa går t.o.m. inslagningskurser för att lära sig det perfekta sättet att slå in en julklapp. Många använder sig även av vax och en sigillstämpel för att göra presenten extra fin och unik.

Julklappsrimmet
Julklappsrim är något som blir mer och mer populärt i Sverige, även bland ungdomarna. Den stora fördelen med avv skriva ett bra julrim är att det verkligen visar att man har lagt ner tid och kärlek på att sätta ord på den julklapp man har valt till den här speciella personen. Julklappsrim ska vara lagom svåra att dechiffrera, korta och rappa samt med en hjärtlig och älskvärd tonalitet.

Inom kort kommer vi att presentera ett urval av våra egna julklappsrim här på JulklappstipsPojkvän.se. Detta för att ge alla inspiration till att skriva ett eget rim på sin presenter inför julen.

Har du ett eget rim som du vill dela med dig av? Skriv ner det och skicka in det till oss via vårt kontaktformulär så är chansen stor att vi postar det här på sajten.

© 2014 - 2017 Julklappstipspojkvän.se